понеделник, 29 април 2024 г.

Русия дразни Запада със съвместни военни учения с Китай, Индия, Сирия и други съюзници

Русия започна едноседмични военни учения с участието на войски от Китай и други държави. Учението е израз на задълбочаващото се отбранително сътрудничество между Москва и Пекин в условията на напрежение в отношенията им със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Маневрите имат за цел и да покажат, че Русия притежава достатъчно военна мощ едновременно да организира големи учения и да води бойни действия в Украйна.

Руското министерство на отбраната съобщи, че учението „Восток 2022“ („Изток 2022“) ще продължи до 7 септември на седем военни полигона в руския Далечен изток и Японско море и в него ще участват над 50 000 военнослужещи с над 5000 единици техника, включително 140 самолета и 60 военни кораба.

Началникът на руския генерален щаб ген. Валерий Герасимов лично ще наблюдава ученията, в които ще участват войски от няколко бивши съветски републики, Китай, Индия, Лаос, Монголия, Никарагуа и Сирия.

Руското министерство на отбраната уточни, че като част от маневрите военноморските сили на Русия и Китай в Японско море ще отработват съвместни действия за защита на морските комуникации, зоните на морска икономическа активност и оказване на поддръжка на сухопътните войски в крайбрежни райони.

Ученията показват засиленото военно сътрудничество между Москва и Пекин, което се задълбочи още повече след руската инвазия в Украйна на 24 февруари, отбелязва Асошиейтед прес. Китай отказа да критикува руските действия в Украйна и обвини САЩ и НАТО, че са предизвикали Москва.

Пекин освен това остро разкритикува и тежките санкции на Запада срещу Русия.

Москва от своя страна категорично подкрепи Китай в напрежението със САЩ, което избухна след неотдавнашното посещение на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван. Президентът Владимир Путин дори направи паралел между подкрепата на Вашингтон за Украйна и визитата на Пелоси и ги определи като опити на САЩ да предизвикат нестабилност в света.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html