събота, 4 май 2024 г.

Г-7 налага таван на цените на руския петрол

Министрите на финансите от Групата на седемте (Г-7) обявиха, че планират да въведат таван на цените на руския петрол. Мярка, заради която предварително Руската федерация заплаши, че ще спре да подава петрол на онези, които дръзнат да ѝ сложат ограничение.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че ограничението ще помогне в борбата с инфлацията и ще нанесе удар върху способността на Москва да финансира войната в Украйна.

Планът за ограничаване на цените на петрола е „специално разработен“, за да намали приходите на Русия и способността ѝ да „финансира агресивната си война“. В пълния текст на документа, изготвен от финансовите министри, се казва още, че той има за цел да ограничи „въздействието на руската война върху световните цени на енергията, особено за страните с ниски и средни доходи“.

В него се твърди, че това ще се осъществи, като „се разреши на доставчиците на услуги да продължат да извършват дейност, свързана с руски морски нефт и нефтопродукти, продавани на или под горната граница на цените“. Това ще бъде постигнато като се попречи на корабните компании да транспортират руски нефт по море, освен ако той не е закупен на цена под определената горната граница.

Тя все още не е уточнена, но в споразумението се казва, че ще бъде „публично оповестена по ясен и прозрачен начин“.

По-рано днес Русия обяви, че ще спре доставките на петрол за страните, които налагат таван на цените на енергийните й ресурси. Според Москва подобни ограничения ще доведат до дестабилизация на гробалния петролен пазар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html