събота, 4 май 2024 г.

Отбелязваме Преп. Симеон Стълпник и началото на Църковната година

На днешния ден Православната църква почита паметта на Преп. Симеон Стълпник. Поставя началото на Църковната нова година. Отбелязва и паметта на Св. Марта. Св. мчци Айтал и Амун дякони. Прав. Иисус Навин. Св. мчци Калист, Евод и Ермоген

Част от колоната, на която според Преданието се е подвизавал св. Симеон Стълпник, запазена в църквата, посветена на него, в Сирия, близо до Алепо. Древният храм, който е смятан за най-стария от византийската епоха, е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. През май 2015 г. обаче той пострада от бомбардировки в района и продължава да е под сериозна заплаха; Снимка:pravoslavie.com

Преподобни Симеон Стълпник е роден през 357 г. в пограничната област между Сирия и Киликия (Мала Азия) в благочестиво християнско семейство. Света Марта е негова майка. На 18-годишна възраст Симеон постъпил в манастир.

Един ден св. Симеон отишъл в планината, намерил високо място и там се отдал на постоянна молитва. За да не се изкуши от нещо, той се привързал с верига за голям камък.

Когато антиохийският епископ Мелетий научил за това, отишъл да го види лично. Поздравил го и му казал, че човек трябва да владее себе си и без окови. Смирено Симеон го послушал и снел веригата. Така прекарал десетки години и починал през 460 година.

Днес имен ден празнуват Симеон, Симеона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html