събота, 4 май 2024 г.

Военният министър: Преговаряме с Полша и Словакия за ремонт на старите МиГ-29

Снимка: БГНЕС

Батальонната бойна група, която България формира, не е окомплектована напълно. Първоначалните оперативни способности се очакват към средата на октомври. Не става въпрос за недостиг на хора, а подписване на необходимите документи, с които страните желаят да участват в тази група. Подготвя се и техническо споразумение, което трябва да мине за решение през МС. Това каза пред БНТ в четвъртък привечер служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Към България и Италия ще бъдат включени също Гърция, Северна Македония, Албания и Черна гора, както и американската рота „Страйкър“.

Рота „Страйкър“ не е част от легендарните американски „Крещящи орли“ – това е щабът на дивизията, който ще бъде в Румъния, не в България, но под оперативно командване на този щаб ще е нашата бойна група, уточни Стоянов. Според него към момента се очакват 150 американски военнослужещи да дойдат в България.

Това са първоначалните способности, които трябва да развием. Очакването е броят на участващите в бойната група да бъде над 1500 души. Има нова стратегическа концепция на НАТО, според която имаме предна отбрана, каза министър Стоянов.

По думите му ще е много трудно да се освободим от руското въоръжение, защото модернизацията на българската армия е забавена с години. Военният министър обяви още, че се прави всичко възможно за удължаване на живота на МиГ-29 поне до 2023 г. Водят се разговори за евентуално закупуване на двигатели от Полша или Словакия.

„В Полша има ремонтно предпрятие, в което в момента има ремонтирани 6 двигатели и те са ни основната цел. В Словакия също се оказа, че има резервни ремонтирани двигатели и за тях няма да бъдат необходими, защото те спират да летят с МиГ-29 от края на тази седмица“, каза той.

Все още няма прекратени лицензи за техния ремонт от руската страна, но има такова намерение, допълни министърът. Стоянов каза още, че има сключени два договора за доставка на 8 броя самолети F-16 – 8 броя и два многоцелеви патрулн кораба за ВМС. Служебното правителство, подпомогнато от предходното правителствио, е сключило договор за придобиване на противокорабни ракети. Предстои да бъде сключен такъв за зенитно-управляеми ракети, а на по-късен етап за торпеда за новите патрулни кораби. В инвестиционната план-програма са заложени около 12 проекта. За процеса на превъоръжаване ще са необходими между 6 и 8 млрд. лв, каза служебният министър на отбраната. Стоянов уточни, че към момента не се ремонтира украинска военна техника у нас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html