неделя, 5 май 2024 г.

Цай Ингвен: Спокойни сме пред провокациите на Китай и можем да се защитим

Цай Ингвен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колкото повече Китай ни провокира, толкова по-спокойни трябва да бъдем, но сдържаността ни не означава, че не можем да предприемем „сериозни контрамерки“, ако това е необходимо, заяви днес тайванската президентка Цай Ингвен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тайванската лидерка каза това по време на свое посещение на голяма въздушна и военноморска база на архипелага Пънху в Тайванския проток.

Китай, който възприема Тайван като своя провинция въпреки сериозните възражения по този въпрос на правителството в Тайпе, проведе този месец военни учения в близост до острова, след като той бе посетен от председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, припомня Ройтерс.

При посещението си в базата на Пънху Цай Ингвен похвали въоръжените сили за усилията, които полагат в името на защитата на Тайван и разкритикува Пекин заради заплахите му, отбелязва Ройтерс.

„Искам да кажа на всички, че колкото повече врагът ни провокира, толкова по-спокойни трябва да бъдем ние“, каза Цай на офицери от военноморските сили. „Няма да ставаме причина за спорове и ще проявяваме самоконтрол, но това не означава, че няма да контрираме“, каза още тя. „Наредих на министерството на националната отбрана своевременно да предприема необходимите контрамерки, за да гарантира сигурността на въздушното ни пространство“, изтъкна тайванската президентка, без да дава повече подробности.

Военните кораби и изтребителите, базирани на Пънху, излизат на патрул подготвени за бой, откакто Китай започна този месец ученията си, заявиха тайвански офицери пред журналисти, придружаващи Цай Ингвен при посещението ѝ на базата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html