събота, 4 май 2024 г.

Спря подаването на газ по „Северен поток“ – какви са причините

Доставките на газ по „Северен поток“ бяха преустановени за три дни поради започване на ремонтни дейности на блока, за това свидетелстват данни на газопреносните оператори OPAL Gastransport и NEL Gastransport към 31 август. Дебитът на газ спадна до нула кубически метра на час, съобщиха руски медии.

Ремонтът, според публикувания график, ще продължи от 4 часа сутринта на 31 август до 4 часа сутринта на 3 септември. Причината за спиране на транспортирането на газ в графика за ремонт е „профилактика на ГПУ № 24 на КС Портовая“.

По-рано „Газпром“ заяви , че спирането на газопровода е необходимо за поддръжка и планова профилактика на единствения работещ газов компресорен агрегат Trent 60.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща, че правителството ще вземе допълнителни мерки за облекчаване на домакинствата. И изтъкна, че страната е добре подготвена за временното спиране на доставките от „Газпром“ през Балтийско море:

„Тъй като започнахме рано, взехме бързо необходимите решения, за да преминем успешно през тази и следващата зима. Изграждаме с отчетливо темпо нови терминали за втечнен газ на северното ни крайбрежие. Със сигурния внос от Норвегия и Нидерландия през западните ни пристанища се погрижихме да запазим нашите хранилища – не както миналата година.

Сега те са пълни повече от 80% и ще продължим да ги пълним, за да сме добре снабдени през идващата зима“, каза канцлерът цитиран от Оффнюз.

Снощи руската компания ограничи допълнително и доставките на газ за френската енергийна компания Engie заради спорове по двустранния договор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html