неделя, 5 май 2024 г.

Политологът Даниел Смилов: Част от радетелите за съдебна реформа по-скоро я бойкотираха

„За шестте месеца на правителството „Петков“ нямаше как да бъде разгърната конституционна реформа. Най-голямата пречка беше това, че няма съгласие дори в управляващата коалиция. Част от тези, които се бяха заявили като радетели на някаква съдебна реформа, се оказаха по-скоро готови да я бойкотират“, заяви пред БНР политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Все пак той определи като стъпки в положителна посока закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура. Предложенията на ГЕРБ за съдебна реформа пък не били по същество, а само показни, колкото да се изкажат по темата. Според Смилов едно от най-големите безобразия, скандали в нашата правна система било „липсата на механизъм за контрол върху главния прокурор“.

„Ако се наложи алтернативно управление, сглобено около ГЕРБ и ДПС, очакванията за някаква съдебна реформа трябва да бъдат силно занижени“, посочи той пред националното радио.

Партиите, които искат да проведат съдебна реформа, вече са спечелили дебата по същество, но им трябват гласове, за да я осъществят. Тези партии трябва да имат и пакет от мерки по газовия въпрос, за инфлацията и по другите проблеми, които тревожат обществото, заяви още Смилов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html