понеделник, 29 април 2024 г.

Любомир Кючуков: Европа хем иска, хем не иска руски газ

Най-сериозният проблем е, че ЕС иска и не иска руски нефт и газ. Иска руски газ сега, но не го иска в бъдеще. Това коментира пред БНР директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.  Броят на енергийните експерти у нас стремително се увеличава до броя на жителите на страната, иронично добави той.

Изглежда, че е постигнато решение на ниво ЕС, което не затваря възможността на отделни страни да налагат двустранни ограничения за руските туристи, най-вече от страните съседки на Русия, каза още дипломатът. Няма постигнато съгласие  за пълна забрана на пътуванията, а за премахване на облекченията по регламент, работещ до момента, поясни Кючуков.

Темата според него повдига няколко въпроса – един от тях е може ли да се търси колективна вина и да се налагат колективни наказания – нещо, което нито една страна от света не признава. В кръга на страните, които са против пълното спиране на визите за руснаци са Германия, Франция, Италия, Гърция, Кипър, България също попада в тази група.

Неслучайно страните, които разчитат на руски туристи, са против пълната забрана за издаване на руски визи. В съчетание с прекъсването на полетите това на практика ще ограничи туризма до мининум, подчерта Любомир Кючуков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html