сряда, 1 май 2024 г.

Как Русия посрещна вестта за смъртта на Горбачов

Пратеникът на италианският вестник „Ла в Москва Розалба Кастелети предаде, че първоначално в Москва телевизиите са игнорирали новината за кончината на Горбачов, а после са започнали негативни и безпощадни коментари по него адрес. От страна на руския президент Владимир Путин са били поднесени хладни съболезнования.

За Дмитрий Медведев случващото се сега в Украйна се корени в действията на Горбачов. Според депутата от Думата Виталий Милонов Горбачов е оставил „по-лошо наследство от катастрофата, причинена от Хитлер“. Но има и хора, които си спомниха, че Горбачов е дал свобода на руснаците, пише кореспондентът на „Ла Република“.

Уважаван на Запад, Горбачов живееше в почти пълна изолация в Русия след като напусна политическия живот през 1991 г., отбелязва френският в. „Монд“. Парадокс е, че архитектът на сближаването между Изтока и Запада привличаше Европа, но предизвикваше безразличие у дома. В Русия допитване от 2017 г. от института „Левада“ показа, че само 7% от руснаците изпитват уважение към последния съветски лидер и нобелов лауреат за мир. Изданието отбелязва, че Горбачов е обърнал гръб на неблагодарната Москва, като е отпразнувал 80-ия годишния си юбилей през март 2011 г. в „Албърт Хол“ в Лондон вместо в столицата на родината си. Да се оцени ролята на Горбачов е въпрос на география, пише изданието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html