неделя, 5 май 2024 г.

Албанският премиер Еди Рама пак се скара на България

Еди Рама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама реагира в Туитър с отговор на Министерството на външните работи на България, което окачестви като “неприемливи“ негови изявления и коментари, направени на Стратегически форум в Блед, Словения, преди два дни. „Може би някой трябва да помогне на нашите приятели от българското външно министерство с гладък превод на изявлението ми в Блед за това как България блокира започването на преговори за членство на Албания и Северна Македония, когато всички останали най-накрая се съгласиха след 8 години! Просто повторих същите неща, които казах през юни“, заяви Рама.

По-рано днес от Министерството на външните работи определиха като неприемливи, непристойни и откровено антибългарски изявленията на албанския министър-председател Еди Рама по време на Бледския форум на 29-30 август. Става дума за невярно твърдение, че България е блокирала 8 години началото на преговорите на Албания за членство в ЕС, посочват от министерството.

Сега антибългарската риторика на Еди Рама се съчетава с антиевропейска насоченост и с опит за принизяване на механизмите на европейския процес, се посочва в изявлението. В него се подчертава, че България си запазва правото да реагира по подходящ начин, като следва принципите на международното и европейското право.

Напомняме, че през юни Рама пак се скара на България. Тогава албанският премиер отново се обърна към България в Туитър, казвайки, че истинските приятели не си вредят един на друг, а че се обръщат искрено.

„Между другото, нека ви напомня, скъпи български приятели, че трябваше да поговорим накратко с Бойко Борисов (докато беше премиер – бел.ред.) по телефона и приятелски и искрено да решим въпроса с българското малцинство в Албания! Истинските приятели не си вредят на един към друг, но си говорят искрено и си спазват ангажиментите“, каза Рама.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html