неделя, 5 май 2024 г.

Сърбия ще въвежда мерки за пестене на електроенергия, но няма да промени политиката си към Русия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна днес с ръководителят на кубинската мисия в страната Едуардо Родригес Парийо. След срещата Вучич коментира и някои вътрешно политически въпроси.

Той заяви, че властите работят усилено върху финансови мерки, които ще предложат за пестене на електроенергия, като добави, че само вчера Сърбия е внесла 4 гигавата електроенергия за 2,4 милиона евро.

„Работим усилено, и Министерството на минното дело и енергетиката, и всички в моя кабинет, и в кабинета на министър-председателя по мерките, които ще предложим за да имат финансов ефект, за пестене на електроенергия, за домакинствата и за компаниите“.

По повод забраната за провеждане на Прайд2022 в Белград, сръбския президент разясни:

„Готов съм да поема цялата отговорност за това, че събитието Europride няма да се състои“.

„Това, което е забранено, е забранено. Можете да провеждате срещи и консултации на закрито, но това, което сте планирали да имате, а държавата е решила, че няма да имате, няма се случи“, каза президентът Вучич, в отговор на онези, които са решили да проведат Парада, въпреки забраната.

Президентът  на Сърбия посочи днес, че в този момент изобщо не мисли за промяна на политиката на Сърбия по отношение на въвеждането на санкции срещу Русия и посочи, че ако трябваше да опише целия натиск, на който е бил подложен в това отношение през последните шест месеци, това би било равно на „Капитала“ на Маркс.

На въпрос как ще се държи страната в следващия период, предвид големия натиск за налагане на санкции на Русия, Вучич отговори, че Сърбия е направила изявление за това преди почти 190 дни въз основа на решенията на Съвета за национална сигурност.

Президентът Александър Вучич заяви днес по повод настоящата ситуация в страната по отношение на забранения парад в Белград и това, което се очаква в Косово и Метохия от 1 септември, че Сърбия се нуждае от нов, както каза той, блок от достойна и нормална Сърбия – сръбския блок, в който няма да бъде на първо място нито изтокът, нито западът, а интересът на Сърбия, който ще бъде и национален, и граждански.

Вучич посочи, че в ерата на социалните мрежи и конфликтите между великите сили „нормална Сърбия винаги страда“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html