вторник, 30 април 2024 г.

Русия: ООН да окаже натиск над Украйна за атомната централа в Запорожие

В понеделник Кремъл призова международната общност да окаже натиск върху Украйна да намали военното напрежение в атомната централа в Запорожие, обвинявайки Киев, че излага на опасност цяла Европа преди посещението на ядрения наблюдател на ООН, съобщи Ройтерс.

Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че не се говори за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ Запорожие.

„Не, това е изключено“, отговори Песков на въпрос на репортери.

Песков каза още пред репортери, че Русия ще осигури безопасността на членовете на мисията на МААЕ на територията, контролирана от Руската федерация, когато пристигнат с инспекция в Запорожката атомна електроцентрала.

На 29 август генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси обяви, че тази седмица в АЕЦ ще пристигне мисия от експерти. За това властите на Запорожие казаха, че Киев ще се опита да осуети посещението на експерти. Евгений Балицки, ръководител на ГВА на региона, не очаква особени резултати от мисията на МААЕ, подчертавайки, че всички европейски структури са „в джоба на американците“.

От Аnteni.bg припомняме, че на 25 август бяха изключени два енергоблока на Запорожката АЕЦ.  Поради това някои населени места в Запорожие останаха без електричество.

Причината за спирането, според ръководителя на регионалната CAA Евгений Балицки, е обстрелът от въоръжените сили на Украйна, който предизвикал пожар в зоната за сигурност на въздушната линия. Украйна от своя страна обвинява Русия за аварията, като дори президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви: „Светът избегна на косъм радиационна авария“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html