сряда, 1 май 2024 г.

Ива Митева обясни: Слави Трифонов искал полупрезидентска, а не президентска република

Ива Митева, кадър БНТ Архив
Една от знаковите фигури от „Има такъв народ“ – Има Митева, обясни какво бил имал предвид шефа й Слави Трифонов, когато поиска референдум за президентска република. Тя намекна, че всъщност Дългия говорел за полупрезидентска, а не за президентска република.
Станислав Трифонов не бил уточнил дали предлага единия или другия вариант, рече Митева.
„Разликата в двете форми на управление е много голяма. В много държави я има полупрезидентската република и работят много добре. Дори принципът на разделение на властите е много добре разграничен в полупрезидентската република. При тази форма Народното събрание е пряко избирано, президентът е пряко избран. Тогава те ще работят в симбиоза, т.е. Народното събрание ще се избира от народа, а президентът ще посочи министър-председател, който ще формира своят кабинет и след това правителство ще поиска вот на доверие от Народното събрание“, каза бившата председателка на парламента.
Според нея идеята не била емоционална. Била естествено продължение на всичко онова, което прави „Има такъв народ“. Припомняме, че политици и конституционалисти заявиха категорично, че този въпрос не може да се реши с референдум, а с промяна в конституцията, за което е нужно мнозинство от повече от две трети от депутатите – нещо, което към този момент изглежда невъзможно.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html