вторник, 30 април 2024 г.

Висши руски чиновници евакуират семействата си от Крим

Висши руски чиновници от наложената от Кремъл администрация в анексирания Крим, евакуират семействата си от полуострова. Това съобщи лидерът на кримските татари и бивш председател на татарския меджлис Мустафа Джемилев в канала си в Телеграм.

В социалните мрежи потребители публикуват снимки и видеозаписи с огромни колони от автомобили, които напускат Крим в посока Русия.

Според изявление на Мустафа Джемилев за радио „Свобода“ вече са евакуирали семействата си двама от най-високопоставените руски чиновници в анексирания украински полуостров – Сергей Аксьонов и Владимир Константинов. Първият от тях се води премиер, а вторият – шеф на парламента в окупираната през 2014 автономна област на Украйна. Освен тях, според кримско-татарския лидер, фамилиите си са извели от Крим и служителите на ФСБ.

„Настроенията, разбира се, са различни. Паника – сами виждате огромните потоци от автомобили в осока Русия. А кримските татари си ходят един на друг на гости и пият „кьоз айдън каавеси“ – кафе по случай получаването на благоприятна вест.“ – коментира Джемилев.

Според него, ако на полуострова бъдат започнати военни действия, е трудно да си представи човек, че Украйна ще действа по същия начин, както Руската федерация по време на нахлуването си. Джемилев допълни, че кримското население на полуострова запазва спокойствие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html