понеделник, 29 април 2024 г.

Ангола се сбогува с диктатора Душ Сантуш

Ангола отдаде последна почит на своя бивш президент Жозе Едуарду душ Сантуш, който беляза историята на страната с 38 години авторитарно управление, помрачено от обвинения в корупция и непотизъм, оставяйки днес противоречиво наследство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази национална погребална церемония, организирана в Луанда, идва няколко дни след като страната отиде до урните за оспорвани избори, които трябва да решат кой ще бъде следващият държавен глава.

Предварителните резултати, които се базират на 97% от подадените гласове и дават победа на управляващата партия Народно движение за освобождение на Ангола (MПЛА), се оспорват от първата опозиционна партия Национален съюз за пълна независимост на Ангола (УНИТА). Петима членове на избирателната комисия казаха вчера, че „по принцип няма да подпишат“ окончателните резултати, които все още не са публикувани.

Начело на Ангола от 1979 г. до 2017 г., без никога да е бил пряко избиран, Душ Сантуш почина на 8 юли на 79-годишна възраст в клиника в Барселона, където беше хоспитализиран след сърдечен арест.

Тялото му беше репатрирано миналата седмица от Испания, където той живееше от 2019 г. Няколко от децата му се изправиха в съдебен спор помежду си, защото сред тях имаше такива, които отказаха връщането на тялото, страхувайки се от политическа употреба на погребението в изборния контекст от страна на анголското правителство, което искаше да организира държавно погребение в Ангола. Испанското правосъдие в крайна сметка реши да репатрира тялото.

Тази сутрин официалните делегации започнаха да пристигат в Двореца на републиката, в центъра на столицата. За церемонията се очакваха дузина държавни глави и правителствени ръководители, водени от настоящия президент Жоау Лоуренсу.
Сред присъстващите на церемонията бяха президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса, министър-председателят на Габон Роуз Кристиане Осука, както и президентът на ДР Конго Феликс Чисекеди.

Имаше 20 топовни салюта и едноминутно мълчание. Слово произнесоха представители на семейството и на управляващата партия МПЛА. Ковчегът беше изложен пред обществеността предния ден.

Най-голямата дъщеря на бившия президент, Изабел, която е преследвана от съдии за поредица от разследвания за корупция, написа в социалните мрежи миналата седмица, че няма да присъства.

Станала известна по прякор „Принцесата“, за нея се знае, че баща ѝ по-специално ѝ бе поверил поръчките на националната петролна компания „Сонангол“ (Sonangol). Тя беше уволнена по време на мащабната антикорупционна кампания, водена от Лоуренсу, приемникът на Душ Сантуш, който се обърна срещу системата, след като беше избран.

В края на церемонията погребална процесия отведе тленните останки до гробището, където бившият президент бе погребан.

Жозе Едуарду душ Сантуш направи богатата на ресурси Ангола един от най-големите производители на петрол на континента наред с Нигерия. Но той използва тези баснословни печалби, за да обогати семейството си, докато останалата част от населението на страната остава едно от най-бедните на планетата.

След като стана един от най-дълго живелите африкански държавни глави, Душ Сантуш се утвърди извън границите на страната като един от най-влиятелните лидери на континента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html