неделя, 5 май 2024 г.

Полиция и армия ще охраняват съвместно българо-турската граница

Снимка: БГНЕС

Полиция и армия ще пазят съвместно българо-турската граница. Това обяви в началото на правителственото заседание служебният премиер Гълъб Донев. Така той потвърди съобщението на Министерството на отбраната от вчера, че военните ще засилят присъствието си в граничните райони заради засиления мигрантски натиск. Министрите почетоха с едноминутно мълчание двамата полицаи, които загинаха в четвъртък в Бургас при преследване на автобус с нарушители на териториялното ни пространство от Сирия.

Донев възложи на МВР да извършва строг контрол на тези пътища, за които е добре известно, че се осъществява нелегалният трафик на мигранти. Той подчерта, че голямата цел на служебното правителство е присъединяването на България към Шенгенското пространство и затова страната ни трябва да покаже на европейските си партньори решителни действия по охраната на границата ни.

Премиерът съобщи още, че миналата седмица МС одобри допълнителни разходи от 1,5 милиона за ремонт на умишлено повредените участъци от защитната ограда на южната ни границата. Донев каза, че въпреки подозренията за съучастие на представители на МВР в мрежата за трафик на хора, е убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата. Страната ни е готова при необходимост да потърси съдействие и от европейската агенция за охрана на външните граници на ЕС „Фронтекс“, каза още министър-председателят.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html