вторник, 30 април 2024 г.

Остро напрежение между Сърбия и Хърватска заради войната от 1995 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич реагира остро на изявление на председателя на хърватския парламент Гордан Яндрокович, което свърза сръбско обвинение срещу четирима пилоти от Военновъздушните сили на Хърватия, обвинени в обстрел на колона сръбски бежанци през 1995 година, с преговорите на Сърбия за присъединяване към ЕС, съобщи Хина, цитирана от БТА.

Апелативният съд в Белград потвърди в чeтвъртък обвинението на прокурора за военни престъпления срещу хърватските пилоти Владимир Микац, Зденко Радуля, Желко Йеленич и Даниел Борович за военни престъпления по време на операция „Буря“. Те са обвинени, че на 7 и 8 август 1995 г. са наредили обстрел на колони сръбски бежанци близо до Босански Петровац и Сводна край Нови град /преди носещ името Босански Нови/, в северозападна Босна и Херцеговина, при което са убити 13 души, включително четири деца, а 24 са ранени.

Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович заяви в неделя, че Хърватия смята обвинението за законово неоснователно и обеща помощ на пилотите. Хърватия ще използва присъединителните преговори на Сърбия, за да изпрати послание на Белград, че тя няма да толерира такива неща. Ако те искат да се присъединят към ЕС, те трябва да се държат по европейски начин, заяви Яндрокович. Те трябва да решат с кого искат да вървят, с Русия или със Запада, заяви Яндрокович.

Той оцени, че обвинението е от политически характер и няма никаква правно основание. С повдигането на обвинение против хърватските пилоти Сърбия иска да отклони вниманието от своите проблеми. Това, което те правят, не допринася по никакъв начин за подобряването на нашите двустранни отношения, заяви Яндрокович, цитиран от белградския вестник „Политика“.

Архивен кадър от югославските войви през 1990-те.

Коментирайки това изказване, сръбският премиер Ана Бърнабич заяви в неделя, че „ръководството на Хърватия сега официално заплашва да блокира присъединителния процес на Сърбия, защото след 27 години на мълчание и несправедливост, ние искаме някой най-накрая да отговаря за ужасното престъпление близо до Босански Петровац“. Бърнабич посочи в публикация в Туитър, че една членка на ЕС публично си позволява да каже, „че ако искате правосъдие за убийството на сръбски деца, защото там там са били убити четири деца, не можете да бъдете част от ЕС“.

Г-н Яндрокович, погледнахме се в гледалото и разбрахме, че ако сме хора, трябва да търсим правосъдие за убитите деца – Йована Дърча / на шест години/, Невенка на 11 и нейния брат Жарко на девет години, Дарко Вукович, на 13 години. А какво виждате вие, когато се гледате во гледалото. Човек, който защитава и възхвалява убийците на деца, девойки и старци. Освен четирите деца, убити са и Миряна Дубаич, момиче на 21 години и Милка Ковачевич, баба на 83 години. Вашите „герои“ убиха бягащи невъоръжени хора от въздуха, заяви Бърнабич.

На коментара на Яндрокович, че Сърбия трябва да се обърне към бъдещето Бърнабич каза, че Сърбия се е обърнала към бъдещето. Затова ние искаме справедливост в делото за чудовищата, които убиха тези деца, заяви сръбският премиер. Тя приключва поста си в Туитър като пита кога ще бъдат създадени условия, за да може президентът на Сърбия Александър Вучич да посети Ясеновац, мястото на най-големи страдания на сръбския народ, напомняйки, че Белград все още очаква отговор на обявеното официално посещение.

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин от своя страна заяви днес, че е „необходимо Сърбия навреме да се върне от пътя към Европейския съюз, ако този път се определя от Хърватия“. ЕС би трябвало да се изясни дали отказът на Сърбия да търси правосъдие ще бъде условие за членство в съюза както говорят официални представители на Хърватия, заяви Вулин. Той добави, че е необходимо да се знае дали в ЕС престъпленията срещу сърби са позволени и „дали това са тези европейски ценности, за които ни говорят и заради които трябва да признаем Косово, да премахнем Република Сръбска и да въведем санкции срещу Русия“.

Сръбският президент заяви по-рано в коментар за обвинението срещу четирима хърватски пилоти, че Сърбия няма нищо против хърватите, „но ще преследва престъпници, които са отговорни за убийството на деца и възрастни хора“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html