събота, 27 април 2024 г.

Гешев: И аз не знам коя е Мата Хари

Снимки: интернет

Главният прокурор Иван Гешев обвини Министерството на вътрешните работи, че до момента не е ясно кой е правил снимките на чекмеджето, пълнo с кюлчета и евро банкноти, в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Днес ръководителят на държавното обвинение беше изслушан в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.
Депутатът от БСП Румен Гечев попита Гешев дали разследването вече е стигнало до автора на въпросните снимки. След като експертизата е установила, че снимките са манипулирани, намери ли се кой е злепоставил бившия премиер. „Ако има манипулация, кой е манипулаторът. Докато вие не го намерите, ние няма как да ви имаме доверие. Или е вярно това, което е на снимките, или някой е извършил престъпление, като е злепоставил пред цял свят бившия премиер. В случая е злепоставена българската държава. Вие не искате да отговорите на този въпрос“, отбеляза Гечев.
Главният прокурор отговори, че е възхитен от тази политическа реч. „За съжаление, това, което формулирахте като въпрос, беше политическа оценка. Вече отговорих какви са правомощията на главния прокурор. Българските разследващи вършат всичко необходимо според закона и вътрешното си убеждение“, посочи Гешев. После обясни, че разкриването на престъпления се извършва от изпълнителната власт в лицето на МВР. „И аз съм притеснен като гражданин. Всеки има своите притеснения. Народното събрание не е дало необходимия инструмент – Наказателният кодекс е от времето на Тодор Живков“, заяви главният прокурор и препоръча на депутатите да питат МВР за Мата Хари, защото „прокуратурата не разкрива лица“.
Константин Бачийски от „Продължаваме промяната“ също попита Гешев дали е установена самоличността на човека, правил снимките, и дали той е разпитан. Главният прокурор отговори, че няма как да е запознат с всички досъдебни производства, а и няма право да дава информация по конкретни разследвания. „Няма да вземам становище по политически процеси. Не мисля, че това е най-важното дело. Има още десетки дела от обществен интерес“, коментира Гешев.
Атанас Славов от „Демократична България“ обаче изтъкна, че в служебните правомощия на Гешев влиза правото да отмени всяко едно постановление на долустоящите прокурори и има пълната власт да преследва на корупцията по високите етажи. „Опитът да се измъкнете от въпросите, като си предавате ролята на неутрален административен ръководител на районна прокуратура в Каспичан, просто не отговаря на реалността“, категоричен е Славов. Той посочи още, че КС казва, че главният прокурор не е задължен да дава информация по конкретни досъдебни производства, а не, че няма такова право.
Напрежението между депутатите и главния прокурор ескалира, след като Гешев беше попитан кога най-накрая ще си подаде оставката. Той отговори, че няма да го стори, защото се гордее с резултатите на държавното обвинение, след което напусна залата.
Поводът на днешното изслушване на Гешев е изявлението на евродепутата Томаш Здеховски от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. Той заяви, че нашата прокуратура е направила петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“ и било установено, че те са били манипулирани. Освен Гешев в комисията изслуша и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов („БиволЪ“) и Иван Бакалов (e-vestnik.bg).
В началото на заседанието на парламентарната комисия главният прокурор заяви, че има служебни ангажименти, но ще се постарае да отговори на въпросите. „Конституцията мисля, че е задължителна за всички български граждани. Според последното конституционно решение мога да бъда канен само в правната комисия. Но аз изпитвам уважение към Народното събрание и затова се явявам не само в правната комисия“, коментира Гешев.
Той отрече твърденията, че информацията за експертизите по разследването за снимките от спалнята на Борисов е дадена само на един евродепутат. Гешев посочи, че прокуратурата от година и половина е в постоянен контакт с Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), в която членуват евродепутати от всички групи. Освен това главният прокурор твърди, че в писмото до евродепутатите няма нищо ново, което вече не е било съобщение от прокуратурата през последните две години. „Не съм специалист в областта на политиката и журналистиката, понеже ще говорят политици и журналисти. Специалист съм в областта на правото. Мога да кажа, че прокуратурата няма да бъде участник в политически борби“, коментира Гешев.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията опитаха да саботират изслушването на Гешев още преди въпросите към него. Александър Несторов от ДПС заяви, че няма да участват в изслушването защото е нелегитимно. Анна Александрова от ГЕРБ пък влезе в спор, че комисията заседава нерегламентирано, тъй като няма кворум. „Аз искам да обсъждаме записите на Кирчо и Лена, хората се интересуват“, заяви Александрова. Тома Биков се изказа, че това заседание на комисията било някаква седянка.
Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html