събота, 27 април 2024 г.

Фон дер Лайен в Скопие: Европа ви чака, македонският е вашият език

Сн. Туитър

Европейската комисия разбира и отчаянието на македонците от постоянно отлаганите преговори за членство, и притесненията за езика и идентичността. Преговорите обаче могат да започнат още другата седмица, а идентичността на македонците, които говорят македонски език, е защитена – в преговорната рамка няма двустранни въпроси, свързани с историята, като условия за членство.
Това заяви от трибуната на парламента в Скопие председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя направи обръщението си пред депутатите часове преди началото на дебата, след който депутатите трябва да гласуват „за“ или „против“ „френското“ предложение за край на спора с България.
„Европа ви чака. Чакайки и надявайки се, че ще направите още една стъпка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължите“, каза Фон дер Лайен от трибуна, на която бе поставено и протестно „не“: част от опозицията, водещата опозиционна сила ВМРО-ДПМНЕ и малката „Левица“, категорично отхвърлят „френското“ предложение. В залата тези депутати държаха и плакати с надписи като „Гоце Делчев е Македония“ и „предатели на народа“.
Очаква се то да събере нужното мнозинство, но въпреки това ЕС и СДАЩ полагат усилия да гарантират, че предложението няма да бъде отхвърлено, докато в центъра на Скопие десети ден продължават протестите срещу тази сделка, считана за инструмент за „българизация“ на държавата.
„Комисията препоръчва отваряне на преговорите в последните 13 години и се разбира, че ще сте фрустрирани, че това не стана веднага след Преспанския договор. Това беше горчиво. Но никога не се отказахте. И ние, заедно всички, не се отказахме. Следвахме мечтата си за Европейски съюз и заедно ще го превърнем в реалност. Всички трябва да погледнем напред, да използваме възможността“, каза Фон дер Лайен.
Аплодисменти сред голяма част от депутатите в залата предизвикаха думите ѝ: „Няма съмнения, че македонският език е вашият език. Затова в ревизираното предложение пише само „македонски език“ без други квалификации.“
Ако се гласува „за“ предложението сега, „може да (започнем преговори“ още следващата седмица“, каза Фон дер Лайен. По-рано Чехия заяви, че е готова да свика междуправителствена конференция до дни, ако предложението бъде прието.
Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html