неделя, 28 април 2024 г.

Лорер в Брюксел: България рискува да загуби 2,5 милиарда евро

Сн. интернет

Има реална опасност България да загуби плащането за тази година по плана за възстановяване на стойност 2,5 милиарда евро, ако не приеме необходимите законодателни промени. Това предупреди в Брюксел министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер след срещите си със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и българския еврокомисар Мария Габриел. Лорер каза, че Вестагер се вълнува изключително много от напредъка на България по отношение на правовата държава и реформите, свързани със съдебната система и обществени поръчки. Според него Еврокомисията не взима страна по вътрешнополитическата ситуация, но Вестагер е изразила увереност, че България или ще формира правителство в рамките на този парламент, или ще успее да го сформира максимално бързо след изборите, за да може да направи необходимите реформи и да се възползва от европейските средства. Министърът в оставка не очаква изненади в доклада за правосъдие, който Европейската комисия ще представи утре.

“Реформите в КПКОНПИ, реформите в обществените поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а са задължителни по график, месец по месец, как трябва да се случват. В Европейската комисия са съвършено наясно с това и са изключително доволни, че България предприема активни стъпки това да се случи”. Плащането е 2 милиарда и половина на края на годината. То е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година, подчерта министърът.

„За мен въпрос на изключителна политическа безотговорност на опозицията – ГЕРБ, ДПС, ИТН, които свалиха правителството в един такъв момент, защото не бяха доволни от бюджетното разпределение. На практика това се оказа причината, защото икономическите аргументи не бяха реални. След това изключително безотговорно поведение въпросът е има ли начин да бъде възстановено доверието в парламента, така че да се сформира отново правителство и да не губим парламентарно време. Ако няма такова, каквото третият мандатоносител ще трябва да намери и укрепи, въпросът е има ли начин, както президентът предложи да се удържи за малко работното време на парламента, така че първите най-критични и сравнително готови реформи да бъдат приети.“

Това вероятно е възможно и ще реши краткосрочно проблема, но планът изисква приемането на много закони по график, т.е ние ще си решим първата стъпка, но тепърва трябва да се приемат закони – през октомври, ноември, декември, март, уточни министърът на иновациите и растежа в оставка.

Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html