събота, 27 април 2024 г.

Отстраниха Симона Радева от Първо РУ: нарушавала етичния кодекс

Сн. Фейсбук

Отстраниха за два месеца от длъжност полицайка от Първо РУ в София за нарушаване на етичните норми, съобщи МВР. В съобщението не се уточнява името на отстранената служителка. По информация на БГНЕС става дума за Симона Радева, за която се смята, че е била в колата с Георги Семерджиев по време на тежката катастрофа в София, в която загинаха две млади жени.

Със заповед на директора на СДВР от 8 юли е образувано дисциплинарно производство срещу служител в група „Охрана на обществения ред“ към сектор „Охранителна полиция“ при Първо РУ, уточняват от полицията. Дисциплинарно производство е образувано на основание налични данни за нарушения на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, Етичния кодекс за поведение на държавни служители в МВР, утвърден със заповед на министъра. Точките от кодекса, които полицайката е нарушила гласят: Държавният служител съобразява законността на действията, които възнамерява да предприеме; Държавният служител пази доброто име на институцията, която представлява; Държавният служител насърчава хората да спазват закона, като дава личен пример с поведението си; Държавният служител не прикрива доведено до знанието му правонарушение или такова, на което е свидетел, като предприема необходимите действия за неговото предотвратяване, пресичане и разкриване; При отношенията си с правонарушителите държавният служител запазва неутрално поведение, като действа по начин, който не подлага под съмнение неговата обективност.

Служителката е отстранена от длъжност за срок от 2 месеца, считано от 8 юли. Законът позволява еднократно удължаване на срока с още един месец. В петък прокуратурата обяви, че е установила данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Георги Семерджиев, както и за търговия с влияние. Конкретни имена обаче не бяха посочени.

Самата Симона Радева заяви малко след катастрофата, че съвестта й е чиста. „Надявам се в най-скоро време истината да излезне наяве! След което всички да си сърбате попарата от написаното по мой адрес, без дори да сте запознати и да сте видяли нещо с очите си! Както и тези със заплахите към мен за живота и здравето ми, ще си понесете последствията!“, написа Симона Радева в своя Фейсбук профил.

Източник: dariknews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html