петък, 3 май 2024 г.

Гоним 70 руски дипломати

Руският посланик в София Елена Митрофанова. Сн. БГНЕС

 

България гони 70 руски дипломати, работили срещу интересите на страната, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти.
„Нашите служби са ги идентифицирали като хора, свързани до голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина. Искам да поздравя българските служби и външно министерство, че са си свършили работата. Искам да кажа на всички чуждестранни страни, не само на руската – че всеки, който работи срещу интересите на България – България има служби, които работят за нейните интереси и те ще бъдат призовани и отзовани да си отидат обратно в страната“,
Всички те са част от руското посолство, уточни премиерът. Голяма част от тях са работили за чужди служби, а дипломатическата им роля е била по-скоро прикритие. Заемали са най-различни официални позиции и по думите на премиера са извършвали „несвойствени дейности за тези дипломатически позиции“.

„Това не е по никакъв начин агресия към руския народ – просто когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат. В неделя очакваме пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва“, коментира Петков.

Той каза още, че тази вечер ще се проведе коалиционен съвет между лидерите на управляващите партии.

Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html