понеделник, 29 април 2024 г.

Минималната пенсия става 467 лева от 1 юли

Кадър: БНТ

Минималната пенсия става 467 лева от 1 юли. Това реши на второ четене бюджетната комисия в Парламента. Депутатите приеха предложението на управляващата коалиция, като то беше прието и с гласовете на ИТН, а беше отхвърлено от ДПС и ГЕРБ. Според актуализацията увеличението на пенсиите ще бъде 6 на сто. Като тя ще се изчислява на базата на сегашна минимална пенсия – 370 лв. плюс 10% увеличение, плюс 60 лв. добавка.

Бюджетната комисия прие и бюджета на Здравната каса във вида, предложен от управляващите. А във вторник в 11 часа, на извънредно заседание Народното събрание започва да разисква бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса на второ четене.

Въпреки апокалиптичните приказки на лидери на партии и министри, че НС умишлено задържа приемането на бюджетите на НЗОК и ДОО, комисията по бюджет и финанси ги прие на второ четене. Това коментира Хасан Адемов от ДПС в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов. Още с юлските пенсии българските пенсионери ще получат увеличения. Няма да има пенсия, която да не е увеличена“, допълни той.

Ударното увеличение на максималната пенсия предизвика усещане за несправедливост, обясни д-р Адемов.

„Усещането за самодостатъчност беше най-големият проблем на коалицията“, смята депутатът от ДПС. Идеята е да има дебати, за да се подкрепят най-добрите предложения, допълни той. „Да се надяваме, че този бюджет ще бъде в интерес на българските граждани, а не на някоя от политическите партии. Инфлацията води до увеличаване на приходите от една страна, от друга – и пенсионерите участват в това. Големият въпрос е с кои пари се помага. На преден план изниква това, че телевизорът не успя да победи джоба и хладилника, които показват друго. ДПС има своята ясна и категорична позиция по отношение на предложените от правителството мерки“, подчерта д-р Адемов. Според него, те са закъснели и недобре таргетирани.

„Мантрата, че изцяло инфлацията е пренесена отвън, категорично не отговаря на истината“, смята депутатът. Тези, които дойдоха на власт започнаха да се обвиняват точно в това, за което дойдоха – нулева толерантност към корупцията“, коментира още Адемов.

Той коментира и вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков, който беше успешен. „Това, което се случи е логичен край на една нелогично структурирана коалиция. Управляващите, благодадение на некадърните си решения, доведоха до това, което се случи. Не толкова опозицията“, смята депутатът.

„Огромните очаквания, с които дойде това управление на власт, на практика не се реализираха, а се превърнаха в разочарования“, допълни Адемов.

Между ДПС и „Възраждане“ има коренни ценности различия, така че в никакъв случай не може да се говори за общи действия срещу правителството, категоричен е Адемов. Сатанизирането на един или друг народен представител не води до нищо добро в държавата – така той коментира появата на депутата от ДПС Делян Пеевски на протеста срещу правителството миналата седмица. Според д-р Адемов, през есента най-вероятно ще се стигне до избори, но този парламент може да роди всякакви изненади.

Ицточник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html