неделя, 28 април 2024 г.

Петков определи като „историческо“ решението за вдигане на ветото

Сн. интернет

Премиерът Кирил Петков направи първи коментар за днешното решение на Народното събрание да отмени ветото си върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз. Като „историческо“ определя премиерът решението на парламента. Със 170 гласа НС одобри решение за Северна Македония, но постави условия

„Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на предложението за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз”, подчертава министър-председателят в Туитър.

А в интервю за електронното издание „Политико“ (Politico) премиерът Кирил Петков призовава северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да бъде „храбър“ и да приеме предложението на френското председателство, което ще отвори вратата за започване на преговори за еврочленство.

Петков е заявил, че знае, че това е „тежко“ решение и има риск да доведе до падане на правителството на Република Северна Македония, но „така това управление ще остане в историята“. В интервюто за „Политико“ премиерът казва още, че компромисът, предложен от френското председателство, трябва да се приема като европейски, а не само като споразумение между България и Северна Македония.

Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html