събота, 4 май 2024 г.

Георги Бърдаров: Хората сме с безкрайно къса памет

Снимки: Фейсбук

„Чест и престиж е тази награда за мен. За хората на словото и на духа отличие на името на Иван Вазов е висока и задължаваща чест. Особено в такова бурно време, в което се намира България и в което хората имат нужда и от устои, и от ценности, и от посоки. Те трябва да дойдат от интелигенцията и от хората на духа“. Това сподели пред БНР Георги Бърдаров. Писателят е носител на тазгодишната Вазова награда. Преди месеци спечели и Европейската награда за литература.

И подчерта, че мислещите и четящите хора винаги са били малцинство, но в преходни моменти точно тези хора трябва да поведат обществото.

В предаването „Неделя 150“ той допълни, че към сюжетите си подхожда научно, тъй като е университетски преподавател и специалист по етно-религиозни конфликти и демография. „В преходни периоди има остри кризи за адекватни лидери. Винаги след дълъг и тежък период идва нещо ново. За съжаление хората сме с безкрайно къса памет. Всички грешки, които сме допускали в нашата история, ги преповтаряме с невероятна упоритост“.

Според него един от големите проблеми на България за последните 30 години е, че винаги се започва от начало. „Това е криза на политическата класа като цяло. Тя води след себе си всички останали кризи. Рефлектира в една риторика на опростачване. Българите никога не сме били единни, но никога и не сме били толкова разединени. И това тръгва от говоренето в парламента и минава през целия народ“.

Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html