неделя, 28 април 2024 г.

Зеленски: Русия е хвърлила око и на София

Сн. интернет

Президентът на Украйна Зеленски призова Европейския съюз да признае неговата страна за свой кандидат-член и предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София, предаде Ройтерс“, цитирана от БТА.

В реч по видеовръзка пред двете камари на чешкия парламент вчера той каза, че е необходимо ЕС да наложи допълнителни санкции срещу Русия заради нападението ѝ срещу Украйна, започнало на 24 февруари.

„Русия не се интересува само от нашите (градове) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към обширна зона от Варшава до София“, каза той. „Както е било в миналото, руското нашествие в Украйна е първата стъпка, необходима на руското ръководство, за да си отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи“, констатира украинският президент.

Според него чешкият народ – след нацистката окупация през Втората световна война и десетилетията съветско господство след това – добре знае как приключват компромисите и какво произтича от отстъпките пред тиранията. „Човекът, който иска всичко, няма да се спре, вземайки само част от исканото“, заключи Зеленски.7

Източник: novini.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html