понеделник, 29 април 2024 г.

Срещу 5000 лв. наем на месец: „златната“ лаборатория печели 5000 лв. на час

Снимки: интернет

Защо опитът държавата да си върне обратно контрола над ГКПП Капитан Андреево от една частна лаборатория предизвика серия от заплахи, изнудване, записи, и дори е сочен  като причина, разклатила коалицията. Наистина ли тя е работила като печатница за пари?
“За почти месец,  от 20 май до 13 юни т.г., 892  хил. лв. са приходите от такси  и приходи по ценоразпис – 2,756 млн. лв., или  общо  над 3 млн. лв. Ако вече не бе държавна тази дейност, в бюджета щяха да влязат само около 800  хил. лв. такса За 10 години, може би са се събрали около милиард”, направи сметка директорът на БАБХ Христо Даскалов пред bTV.
Той добави още, че договорът с “Евролаб 2011” е бил подписан на 31 декември 2021 г.  В него не се споменава за лаборатория, той е за наем, подчерта Даскалов.  “Когато на единия етаж мен ме представяха като директор на БАБХ,  един етаж по-надолу се е бързало да бъде подписан този договор. Наемът е символичен – 5000 лв. на месец”, каза той.
“Тази дейност генерира по 5 хил. лева на час”, каза пред “Свободна Европа” депутатът от ПП Константин Бачийски. Според Михал Камбарев от ПП загубите за държавата са достигали 200 млн. лева годишно.
Как е работила схемата: всеки ден през Капитан Андреево преминават 200 – 250 хладилни камиона. Около 100 не се проверяват, защото превозват стока, която не е за държави от ЕС. Останалите около 150 подлежат на контрол. Всеки от тях задължително минава през фитосанитарен контрол. Технологията е следната: камионът се отваря и  се проверява дали има видимо развалени храни, взема се проба от поне няколко места в него и се проверява за паразити. А ако превозва плодове и зеленчуци – и за пестициди. Собствениците на камиони плащат за проверката около 500 лв.
В неделя вечерта вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обяви пред bTV, че в последните 10 години е имало частна граница на Капитан Андреево. Лабораторията на пункта е отваряла и разпломбирала товара без присъствието на митничари. “100 хил. лв. на ден е приходът сега от такси, събирани от държавната лаборатория. За последната седмица над 60 тира с пестициди са върнати, а за 10 г. – почти нито един”, каза още министърът и добави, че присъствието на тази лаборатория на външната граница на ЕС е основната причина България да не влезе в Шенген.
Според правилата митничарите не проверяват всеки камион, а правят случайни проверки след анализ на риска.  Така камион, който е минал граничен и митнически контрол само по документи, преминава бариерата и отива на мястото за фитосанитарен контрол. Пак по правилата на него трябва да присъства и митнически служител, който да махне пломбата и след края на проверката да я постави отново. След многократни предупреждения, някои от които чрез заплахи за живота им, митничарите реално не присъстват на проверките. Тъй като на пункта липсват камери, за 10 г. няма нито един запис.
Затова подозренията са, че немалко камиони са минавали, без никаква проверка. Което едвали става безплатно, разказаха пред “24 часа” хора от митниците.
Скандалът около “златната лаборатория” започна с посещение на пункта от премиера Кирил Петков. Говорителят на правителството Лена Бориславова каза, че “повод за изненадващата проверка” на премиера е било желанието му да види как се контролира вносът на храни, а констатациите били “потресаващи”.
Последваха съобщения от депутата на ПП Росен Костурков, който обяви, че бивш депутат е предложил подкуп от 6 млн. лева на директора на БАБХ, за да остави фирмата, която упражнява фитосанитарния контрол. “Просто ми казаха: По-далеч от границата, не ти трябва там да си пъхаш носа”, призна Христо Даскалов.
Към момента договорът е прекратен, а фирмата собственик се кани да съди държавата.
Източник: 24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html