понеделник, 29 април 2024 г.

Коалицията на Макрон застрашена да загуби мнозинство

Париж. Снимка: Уикимедиа
Обединените леви сили на Франция застигнаха коалицията на президента  Еманюел Макрон на първия тур на парламентарните избори в неделя и вероятно ще го лишат от пълно парламентарно мнозинство, предаде кореспондентът на БНР.
Според последните междинни данни новото обединение на френската левица води на първия тур на парламентарните избори с малко над 26,2%, следвано с няколко стотни разлика от президентската коалиция „Заедно“.
„Президентската партия е победена!“, обяви незабавно крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон, водач на новосформираното обединение на социалисти, крайнолеви и зелени, което успя в последния момент да промени баланса на силите в бъдещия френски парламент.
„Няма да отстъпим пред екстремистите вляво или вдясно“, заяви от своя страна премиерът на Франция Елизабет Борн, която също е кандидат и спечели първия тур в своя район. Тя предупреди за рисковете от дестабилизация в сложната ситуация на война на вратата на Европа.
Въпреки изгледите коалицията на Макрон да получи най-много депутатски места, тя губи шанс за пълно мнозинство. Политическите сили вече започват битката за балотажа с трудната задача да активизират електората, който в неделя записа рекорд по въздържание от вота.
На трета позиция остана крайната десница, следвана от умерената десница в лицето на „Републиканците“.
Източник: dnes.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html