понеделник, 29 април 2024 г.

Зеленски предрича още по-тежка зима за Украйна

Снимки: Ройтерс

Украинският президент Зеленски подчерта, че независимо какво планират нашествениците, Украйна трябва да се подготви за следващата зима – „в нашата държава, на нашата земя, за всички граждани“.

Кабинетът формира щаб за подготовка за следващия отоплителен сезон в Украйна. Това заяви самият той във видеообращение на 7 юни вечерта. „При условията, които имаме сега заради агресията на Русия, това наистина ще бъде най-тежката зима през всичките години на независимост“, предупреди той, цитиран от УНИАН. Зеленски отбеляза, че е бил обсъден въпроса за натрупване на достатъчни обеми природен газ за отоплителния сезон, осигуряване на достатъчни запаси от въглища и производство на електроенергия. „При условията, които имаме сега заради агресията на Русия, това наистина ще бъде най-тежката зима през всичките години на независимост. Но! Всичко е наред. Трябва да преминем през това, за да усетят хората ни нормалната работа на държавата. От този момент няма да има продажби на нашия газ и въглища в чужбина. Цялото вътрешно производство ще бъде насочено към вътрешните нужди на нашите граждани“, подчерта Зеленски.

По-рано бе съобщено, че добивът на въглища в украинските държавни мини е намалял с около една трета поради завземането на част от съоръженията, но се разработвали алтернативни варианти.

В същото време министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, който днес се срещна в Анкара с руския си колега Сергей Лавров, обяви, че вижда воля за връщане на масата на преговорите между Русия и Украйна, предава БТА, като се позовава на „Ройтерс“.

Съгласно думите на първия дипломат на Анкара, турските власти са готови да организират в Истанбул среща на представители на Русия, Украйна, Турция и ООН по въпроса за износа на зърно от украинските пристанища.

Турският външен министър посочи още, че по време на преговорите с Лавров са били обсъдени и развитията в Сирия, информират световните агенции. Чавушоглу окачестви преговорите като продуктивни.

Източник: fakti.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html