понеделник, 29 април 2024 г.

Захарова към България: Мислите си, че няма други народи, освен вас! Аморални сте

Снимка Дойче веле
Страните около Сърбия затвориха небето над самолета на руския външен министър Сергей Лавров, затваряйки друг канал за комуникация, каза говорителят на министерството Мария Захарова, подчертавайки, че Москва не създава новата „желязна завеса“, а че Европа е тази, което заобикаля Русия.
„Руската делегация трябваше да пристигне в Белград за разговори. „Държавите-членки на Европейския съюз и НАТО затвориха въздушното си пространство, затвориха друг канал за комуникация“, каза тя, подчертавайки, че Русия няма намерение да вдига „желязната завеса“, но че Европейският съюз го прави.
„Железни завеси няма да има, в крайна сметка от наша страна, не е нужно да се притеснявате. ЕС е този, който слага щит на Русия. Вашите грешки са, че сте твърде себични, че си мислите, че сте в центъра на света, че няма други народи в света освен вас. „Вие нямате морално право да учите някого на каквото и да било“, каза Захарова.
Mинистерството на външните работи на Република България, с нота от 1 юни 2022 г., не предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Това заявяват от пресслужбата на МВнР.  Решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия и по-конкретно член 4д, параграф 1 от Решение 2014/512/ОВППС на Съвета от 31 юли 2014 г. В допълнение, считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г., посочват още от външното министерство.
Източник: novinite.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html