понеделник, 29 април 2024 г.

Затворихме въздушното си пространство за самолета на Лавров

Снимки: интернет

Затворихме въздушното пространство за самолета на външния министър на Русия Сергей Лавров. България е сред трите страни, които не позволяват самолетът му да мине над тях, за да стигне до Сърбия. Това съобщи сръбският вестник „Вечерне новости“. Другите две са Северна Македония и Черна гора.
Според медиите в Белград това поставя „под голям въпрос“ посещението на първия дипломат на Москва в страната, което е планирано за утре. „Вината за това обаче не е на официален Белград“, се казва още в публикацията.
Администрацията на ръководителя на сръбската държава Александър Вучич в момента не коментира въпроса.
Президентската пресслужба съобщи в неделя, че руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко ще се срещне с държавния глава преди обед в понеделник. В петък говорителката на руското МВнР Мария Захарова информира, че ръководителят на руското външно министерство ще бъде на визита Сърбия на 6-7 юни, като ще се срещне с президента на страната, с външния министър и с председателя на Скупщината.
Страната ни затвори въздушното си пространство за руски самолети още при старта на инвазията на Москва в Украйна. Това стана буквално часове, след като Путин даде заповед за стартиране на войната. Затварянето на въздушното пространство стана факт на 25 февруари.
„Мога да потвърдя, че българските власти не разрешиха на самолет на руския министър на външните работи Сергей Лавров да прелети. Той трябваше да отиде в Сърбия, летейки през въздушното пространство на България“, потвърди и посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.
Източник: flashnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html