вторник, 30 април 2024 г.

Константинова за бежанците: Извинявам се

Снимки: БГНЕС

„Искам да се извиня на онези граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел“, заяви вицепремиерът Калина Константинова в началото на изслушването ѝ в парламента относно прекратяването на кампанията за преместване на украинските бежанци от хотелите по Черноморието в държавни почивни бази в страната, предава NOVA. Константинова посочи пред депутатите, че най-важното и най-трудното нещо, което е постигнато е, че всички тези десетки хиляди хора имат осигурен покрив над главите си. Тя благодари на екипа на Кризисния щаб и на всички институции за безграничните усилия и посветеност през последните месеци.

„Този екип ми дава възможността да застана пред вас и да заявя: Справихме се с предизвикателство, което България никога не е срещала. Нито за секунда не позволихме дори да се доближим до тежка хуманитарна криза и хора на улицата, а рискът от това беше огромен“, каза Константинова. „В днешния ден, когато почитаме паметта на Ботев и загиналите за свободата на България, повече от всякога е важно да си припомним, че делата говорят повече от думите“, заяви тя.

Междувременно от местата си в зала депутатите от ГЕРБ вдигнаха листове с изписана на тях думата „Оставка“. Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов, който води заседанието, отправи молба към депутатите да свалят листовете. „Колеги, разбрахме посланието. Моля свалете листовете! Не сме на футболен мач!“, заяви Иванов.

Преди три дни вицепремиерът каза, че украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Тогава тя се оплака от отношението на бежанците и посочи, че те имат „специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени“. „Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, попита вицепремиерът.

Константинова бе категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага. „Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България“, заяви вицепремиерът.

Източник: vesti.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html