събота, 27 април 2024 г.

ДНР си прави флот. Конфискува чуждите кораби, сред тях и българският „Царевна“

Снимки: интернет

Част от корабите в пристанището Мариупол ще преминат под юрисдикцията на Донецката народна република (ДНР), а тя ще има собствен търговски флот. Това съобщи пред журналисти във вторник ръководителят на ДНР Денис Пушилин, съобщава ИТАР-ТАСС.
„Някои от плавателните съдове ще преминат в юрисдикцията на ДНР. Вече са взети съответните решения за това. Знамената, които ще бъдат върху тях, също вече са ясни“, каза Пушилин. Той отговори положително и на въпроса на журналистите дали ДНР ще има собствен търговски флот.
По-рано ръководителят на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация Михаил Мизинцев съобщи, че в пристанището на Мариупол са останали шест чуждестранни кораба – българският „Царевна“, „Азбург“ (Доминиканска република), „Смарта“ (Либерия), „Blue Star“ (Панама). ), „Azov Concorde“ (Турция), „Lady Augusta“ (Ямайка). Според Мизинцев държавите, под чийто флаг са корабите, не са направили нищо за тяхното изтегляне.
Според ръководителя на ДНР пристанището Мариупол ще участва в доставката на строителни материали и оборудване за възстановяване на градовете на републиката.
„В бъдеще такъв хъб в този вид ще се използва за доставка на строителни материали, оборудване, което ще се използва в големи количества за възстановяване на нашите градове“, каза Пушилин.
Доставката на стоки в значителни обеми е затруднена за железопътната и автомобилната мрежа, каза още п правителственият ръководител. Пушилин припомни, че е извършена много работа по възстановяването на работата на пристанището. Територията и акваторията на пристанището са разчистени, неутрализирани са около 12 хиляди взривни обекти, възстановени са хидравлични съоръжения.
Водоснабдяването и електроснабдяването на морското пристанище Мариупол, освободено преди това от украинските въоръжени сили, ще бъде възстановено до края на юни, закани се още Пушилин. „До края на юни, сигурен съм, че ще се справим и в търговското пристанище ще има вода и ток. Тогава пристанището ще започне да живее пълноценно. Всичко, което е разрушено, ще бъде възстановено“, добави той.
За товарене в пристанището Мариупол в момента се използва плаващ кран. Новата власт смята да възстанови част от зърнените терминали и елеватори.
На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви признаването на суверенитета на ДНР и ЛНР, с техните лидери бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. На 24 февруари Путин обяви, че в отговор на призив на лидерите на републиките на Донбас е решил да проведе специална военна операция в Украйна, чиято цел е демилитаризация и денацификация на страната.
Моряците от „Царевна“ се евакуираха, но на място останаха членове на екипажа, за да пазят кораба. Те обаче обясниха, че не могат да го изведат в открито море, защото на входа на порта има потопен кораб, а районът е миниран.
Източник: zashtoto.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html