неделя, 5 май 2024 г.

Лавров: Путин не е болен

Снимки: ТАСС

Намиращият се в санкционния списък на Запада като приближен и дясна ръка на президента на Руската федерация Путин, външният министър Лавров изненадващо бе интервюиран от френския тв канал TF1.
Не е ясно дали изявите на санкционирания политик по централна западна медия е поет устно ангажимент от президента на страната Макрон, който преди 2 дни, заедно с канцлера Шолц проведоха 80-минутен разговор по телефона с Путин, но след интервюто от TF1, вероятно в опит да докажат доколко критична и независима медия са, направиха обстойна проверка за истинността на думите на Лавров, най-високопоставеният пропагандатор на Кремъл.
Както можеше да се очаква, дипломатът отрече слуховете в западните медии за заболяване на шефа му в Кремъл. „Не мисля, че разумните хора могат да видят признаци на някаква болест или немощ в този човек“, каза Лавров в отговор на въпрос на френския телевизионен канал TF1 в неделя.
Путин, който ще навърши 70 години през октомври, се появява публично „всеки ден“.  „Можете да го видите на екрани, да четете и слушате речите му“, каза Лавров. Здравето и личният живот на Путин са теми табу в Русия.
За здравето на Путин обаче се спекулира поне от десет години. Още през 2012 г. се появиха слухове, след като държавният глава не бе пътувал в чужбина от два месеца. В продължение на седмици неговият говорител повтаряше, че шефът на Кремъл е в отлично здраве. Тв кадри показваха нещо различно: Путин куцаше на Червения площад или се подпираше на трибуна.
В последните месеци пък бяха широко коментирани снимки на президента на Руската федерация, който седи в необичайно напрегната поза на стол, без да изпуска от ръцете си краищата на масата пред себе си, докато слуша отчет на военния министър Шойгу.
Лавров повтори задължителните твърдения за провеждането на „специална военна операция“ за „денацификацията“ на Украйна и защита на рускоговорящото население. „Ние не търсим одобрение или успех за действията, които предприемаме на международната сцена. Правим това, което сме принудени да направим: защитаваме населението и защитаваме руския език, който е пряко дискриминиран и атакуван от последователни режими в Украйна, както при Порошенко, така и при Зеленски. „Ние защитаваме Украйна от нацификацията, която се извършва там от много години с прякото съдействие на Запада“, каза Лавров, който обвини Франция, че доставя оръжие на нападнатата Украйна.
Дипломатът отрече, че Руската федерация се готви да анексира самопровъзгласилите се народни републики в Източна Украйна – ДНР и ЛНР, признати само от Кремъл. „Това не е анексия. Това е военна операция, поискана от суверенните държави на Народните републики Донецк и Луганск, съгласно Устава на ООН, член 51 от който предвижда правото на индивидуална и колективна самоотбрана. Ние защитаваме населението и им помагаме да възстановят териториалната си цялост“, повтори официалните тези Лавров.
Путин, който управлява Русия повече от две десетилетия, заповяда на армията да нахлуе в Украйна на 24 февруари. Оттогава са загинали десетки хиляди хора, а милиони украинци са принудени да бягат.
Според Лавров, обаче, армията на Руската федерация не атакува граждани и цивилна инфраструктура в Украйна: „Мишена трябва да бъде само инфраструктура, оборудване и военен персонал.“
Според украинския президент Зеленски, който в неделя посети втория най-голям град в страната Харков в Източна Украйна, само там от армията на нашественикаса унищожени над 2200 жилищни сгради и блокове.
Източник: zashtoto.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html