четвъртък, 2 май 2024 г.

Ожесточени боеве за Северодонецк в Донбас

Снимки: БГНЕС
Украински власти заявиха, че войната в източната част на страната е достигнала най-ожесточеното си ниво досега и призоваха западните съюзници да засилят подкрепата срещу нахлуващите руски сили.
В поредното си видеообръщение украинският президент Зеленски изрази недоволство от разделението в Европейския съюз по повод налагането на шестия пакет санкции срещу Русия.
„Боевете достигнаха максималната си интензивност, вражеските сили щурмуват позициите на нашите войски едновременно в няколко посоки“, каза на брифинг украинският зам.-министър на отбраната Ханна Маляр.
Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а между 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60 процента от жилищните сгради са разрушени, съобщи кметът на града Олександър Стрюк.
Северодонецк е сцена на най-ожесточените боеве в момента в Източна Украйна. Това е последният голям град в Луганска област, който е под контрола на украинските сили, а руските сили се опитват да го откъснат от останалата част на контролираната от Киев територия в Донбас.
В обръщението си тази нощ  Зеленски коментира руския обстрел срещу Харков. По думите му към момента се знае за 9 загинали и 19 ранени – всички мирни жители. Отново е имало ракетни удари в Сумска област и Донбас, значително активизиране на руската артилерия в Запорожска област, каза още украинският президент. Той обвини Москва, че провежда „очевидна политика на геноцид“ в източния регион Донбас и действията ѝ могат да го оставят „необитаем“.
Зеленски подчерта, че действията на Москва в Украйна трябва да бъдат спрени бързо. Той изрази благодарност на членовете на ЕС, които настояват за нови санкции, но зададе също така въпрос „откъде имат толкова сила тези, които блокират шестия пакет и защо все още им е позволено да имат толкова много власт“.
Междувременно италианският премиер Марио Драги заяви, че е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин в опит да бъде предотвратена мащабна зърнена криза заради блокирането от Русия на украински пристанища и износа по море на украински зърнени култури. Премиерът на Италия е получил отговор, че тази криза е заради санкциите на Съединените щати и на Европейския съюз срещу Русия. Драги заяви, че ще продължи да се опитва да помогне за деблокиране на износа на украинско зърно през черноморските пристанища на страната. Италианският премиер съобщи, че ще разговаря и с президента на Украйна.
Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html