четвъртък, 2 май 2024 г.

И Гърция поиска Северна Македония да преговаря с ЕС незабавно

Снимки: БГНЕС

Гърция подкрепя незабавният старт на преговорите на Република Северна Македония и Албания, каза гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас, който е в Скопие в рамките на обиколката си из Западните Балкани.
Според него преговорите на Република Северна Македония с ЕС са въпрос на сигурност и възстановяване на европейското доверие в региона, информира БТА.
„Гърция иска и работи усилено, за да гарантира мир, сигурност и стабилност в региона. Вярваме, че единственият начин за постигане на тези цели е ясна и пълна подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Ние сме уверени и дълбоко вярваме, че преговорите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония към ЕС трябва да започнат веднага. Това е посланието, което предаваме на нашите европейски съюзници през цялото време, и нашата постоянна заръка. Трябва да е ясно, че ще дадем подкрепа за европейската перспектива на Северна Македония. Ние сме до вас по пътя към Европа“, каза Дендиас по време на съвместното изявление с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи след официалната им среща.
Дендиас посочи, че в разговорите си двамата са обсъдили и изпълнението на Преспанския договор, и благодари за уверението, че той се изпълнява.
От своя страна Османи отново посочи необходимостта страната да започне преговори за членство в ЕС. „Вярвам, че европейската перспектива на региона е въпрос, който е в интерес на сигурността както за нас, така и за Европа. Стартирането на преговорите със Северна Македония и Албания е най-добрият начин за възстановяване на европейското доверие в региона и в това отношение съм особено доволен, че имаме пълната подкрепа на Гърция“, посочи Османи.
„Ако ме питате днес, ние нямаме никакво основание да вдигнем ветото за започване на преговори на РС Македония с Европейския съюз, защото по нищо не беше постигнат прогрес до днешна дата“, заяви заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.
„Днес нямаме никакво основание да кажем, че ветото трябва да се вдигне. Ако нищо не се случи, няма как да вдигнем ветото. Трябва да преследваме нашите цели. Такава е позицията на БСП“, каза той.
Вигенин смята, че е необходимо да има КСНС при президента по темата, защото тя е достатъчно противоречива и само президентът Румен Радев може да събере всички партии и институции на една маса.
На въпрос дали темата за РСМ отново трябва да влезе в парламента за нова декларация, Вигенин отговори: „Не знам дали е моментът да влезе, ако нямаме нещо ново по същество“.
Той обаче смята, че идеята на премиера Кирил Петков да се свика нов КСНС, на който да видим дали има някакъв позитивен план за развитие на отношенията, защото ситуацията да седим от двете страни на границата и да чакаме нещо да се случи, е неприемлива“.
Вигенин смята, че е необходимо да има КСНС при президента по темата, защото тя е достатъчно противоречива и само президентът Румен Радев може да събере всички партии и институции, включително службите на една маса, за да се опитаме да излезем от него с нещо конструктивно. „Съветът може да бъде подкрепен с решение на НС, на МС, но това са последващи стъпки. Да видим дали имаме нещо конструктивно и позитивно, което можем да излезем и което ще ни гарантира нашия дългосрочен интерес като държава“, обясни Вигенин.
Източник: bgnes.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html