неделя, 5 май 2024 г.

По 50 лева добавка за всяко дете, ток и газ без акциз и с 9% ДДС

Снимки: интернет
50 лева добавка за всяко дете, от юли пропан-бутанът и метанът за автомобилите да са без акциз и да се облагат с 9% ДДС. Пак от средата на годината пада и акцизът за тока.
Това са част от мерките на правителството за справяне с полуделите цени на всичко, които ще бъдат обявени днес. В неделя по БНР вицепремиерът Асен Василев заяви, че поскъпването ще се забави, защото повечето компании вече били калкулирали натрупаната инфлация в цените на стоките и услугите си.
“В момента се дебатира как да бъдат дадени тези 50 лева – дали чрез ваучери в училищата и детските градини, за да има стимул децата да ги посещават, или да се даде на работещи родители, за да има стимул да работят”, заяви по БНР депутатът от БСП Петър Кънев.
Сред мерките е и намаление на цената с 50 ст. на литър при зареждане на горива до 50 л. Разработвали се няколко варианта – за всяко зареждане или за ограничен брой, като това да се следи по лична карта на член на семейството или по номера на колата, коментира Кънев.  През миналата седмица първоначално бе обявено, че ще се дават 25 ст. отстъпка на всеки литър, но явно сега помощта е увеличена двойно.
Решено било да има допълнително облагане на свръхпечалбите на енергийните фирми и да се увеличи акцизът на цигарите, за да има по-големи приходи в бюджета. Прагът за регистрация по ДДС ще се вдига от 50 000 на 100 000 лв., но от 1 януари следващата година.
Отпаднали са въвеждането на необлагаем минимум и по-нисък ДДС за  храни, но се обмисляло намаляване за стоки с фиксирани цени като лекарства и ток.
 За пенсионерите помощта от 60 лв. ще се запази и след юни, но тя ще се включи като част от индексирането на парите за възрастни. Обсъжданите варианти са два – пенсиите да се повишат с 10 или 21% от 1 юли, което да компенсира инфлацията.
2 млрд. лева ще влязат под някаква форма в джобовете на хората, като средствата ще дойдат от допълнителните приходи от свръхпечалбите от електроенергията и от увеличените приходи от инфлацията, посочи Петър Кънев.
„Компенсациите за бизнеса заради скъпия ток остават и  след 1 юни, докато се намерят други механизми“, каза пък вицепремиерът Асен Василев.
Мерките в програмата са били обсъдени от експертна работна група в петък вечерта, а до десетина дни се очаква да бъдат одобрени и от лидерите на четирите партии в коалицията, за да могат да влязат в актуализацията на бюджета от юли.
Най-голям ефект, като поевтиняване, от предлаганите мерки ще има за пропан-бутана, чиято цена ще падне с около 50 ст. от махането на акциза и по-ниски ДДС. При метана намалението ще е с 35-40 ст.
Източник: 24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html