петък, 3 май 2024 г.

Костов не се покайва за сделката с „Лукойл“

Снимки: интернет

Бившият премиер Иван Костов призова днес България да постигне „нулева енергийна зависимост“ от Русия, но отказа да се покае за сделката през 1999 г. с руската компания „Лукойл“, която купи „Нефтохим“ Бургас на занижена цена от 101 млн. долара. На въпрос дали съжалява днес за тази сделка, той заяви в предаването на Би Ти Ви „Лице в лице“: „Не съжалявам, защото „Лукойл“ спечели честен търг с най-добра оферта“.

По думите му руската компания била много лоялна към българската държава до 2007 г., като плащала всички данъци, но след това спряла, когато „начело на държавата беше Сергей Станишев“. Както е известно от много публикации, „Лукойл“ редовно отчиташе, че работи на загуба, и дълги години не плащаше данък печалба.

Сега според Костов „Лукойл“ може да се справи без руски нефт, защото преработва и в момента чужд петрол. А един от аргументите при продажбата на „Нефтохим“ на руснаци бе, че комбинатът е проектиран да преработва руски нефт сорт „Уралс“. Бившият премиер пропусна този факт.

Той насочи стрелите си в друга посока. „Виваком е руска фирма“, каза Костов. „Тя е наследник на активите на БТК, а там е цялата система за аналогова връзка на българските служби и на българската армия, която не е дигитална и не може да бъде атакувана от хакери“. Според него там трябва държавата да наложи надзор.

Той препоръча и пълен преглед на работещите в специалните служби за тяхната лоялност и даде пример с грешните прогнози, които са давали дали Русия ще нападне Украйна и че войната ще свърши за 2-3 дни с руска победа.

„Бойко Борисов, Румен Радев, Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и други имат поведение на руски агенти на въздействие и влияние“, смята още Костов. Според него, когато Русия те напада с хибридни атаки, правилното действие не е снишаването. Костов призова да се търси национално съгласие за общи действия и посочи, че след като Русия е обявила България за неприятелска страна, е започнала истинска хибридна война, допълнена от агресия в сферата на енергетиката под формата на прекъсване на договор за доставка на газ.

Той е на мнение, че крайната цел е страната да бъде тласната в нов цикъл от избори, нестабилност и управления от служебни правителства. „Хората не си дават сметка какво значи да си неприятелска държава на Русия. Това означава, че срещу теб могат да се използват всякакви действия и противодейства, които техният закон позволява“, обясни Иван Костов.

Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html