сряда, 1 май 2024 г.

Договорените количества газ от САЩ ще стигнат за три месеца

Рибарски, сн. интернет

Количествата втечнен газ от САЩ ще възлизат на 200 млн. куб. метра и ще бъдат достатъчни за месеците юни и юли. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на комисията по енергетика Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ във връзка с изказването на премиера Кирил Петков, че са договорени два кораба втечнен газ от САЩ за България.

Рибарски повтори думите на министър-председателя, че договорените количества са на по-ниска цена от цената на руския тръбен газ, и увери, че дори и с доставянето му до Гърция или Турция сумата, която държавата ще плати, ще е по-ниска от досегашната.

„След като вече имаме дати за реална доставка, ще има запазени и слотове на терминалите, на които да бъде разтоварено количеството“, коментира Рибарски и също увери, че при сделката няма да има посредници. По думите му договорът ще бъде сключен директно с „Булгаргаз“ ЕАД, макар че не успя да назове името на търговското дружество. „Това са производители от САЩ“, каза Рибарски.

Той допълни, че предстоят преговори за дългосрочни договори, които според него също ще бъдат на по-ниска цена.

Рибарски заяви, че се разглеждат всички възможности за доставки, и отхвърли упреците на опозицията, че една зависимост е била заменена с друга. По думите му продължават разговорите с Азербайджан за доставка на пълното количество газ и възможности за доставка на втечнен газ от други държави.

В сряда (11 май) след завръщането си от САЩ премиерът Кирил Петков обяви, че са договорени два кораба втечнен газ от САЩ за България, които са на цена малко под тази на „Газпром“. Той отказа да каже какви конкретно са цените и добави, че това ще бъде работа на министерството на енергетиката.

Руската държавна корпорация „Газпром“ спря газа за България на 26 април, под предлог че не ѝ е платено в рубли за доставката на газ, както нареди руският президент Владимир Путин.

По думите на Петков количествата са договорени специфично за България и не са част от обща договорка на Европейската комисия със САЩ. „Всички осъзнават, че трябва да се използват всички опции, за да може българското население да се чувства сигурно и спокойно“, подчерта Петков.

По информация на „Капитал“ вероятно става въпрос за директни сделки на държавната „Булгаргаз“ с американски производители на LNG, и то по цени на американския „Хенри хъб“ (Henry Hub). Ако е постигната такава договореност, възможността за значително по-ниски цени на газа става напълно реална. През последните дни стойностите на „Хенри хъб“ са около 21-22 евро/мВтч, докато на европейските борси цените са около 95 евро/мВтч. Цената на „Газпром“ по договора с „Булгаргаз“, който руснаците едностранно нарушиха, пък биха били на нива 80 евро/мВтч.

И ГЕРБ, и ДПС изразиха съмнение, че цената на газа от САЩ ще е по-ниска от тази на руския заради доставката му чрез кораби. Пред БНТ бившият енергиен министър Делян Добрев призова да се разкрие каква цена е договорена и откъде ще се вкара този газ.

Той добави, че ГЕРБ ще сезира МВР, ГДБОП и ДАНС за „далавери при покупка на газ“, опирайки се на досегашната теза на партията, че договорите за доставки на природен газ имат посредник, който е резервирал целия капацитет и никой друг не би могъл да ползва трасетата.

Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html