събота, 27 април 2024 г.

Държавата задлъжня с още 300 млн. лв.

Снимки: интернет

Финансовото министерство пое още триста милиона лева нов дълг, става ясно от резултатите от проведения аукцион.

От началото на годината досега пуснатият нов държавен дълг на пазара в страната е в размер на 1,5 млрд. лв. С новите книжа общият му размер достигна 1,8 млрд. лв.

Новият дълг е за книжа със срочност от три години и половина, а среднопретеглената доходност е 1,33%.

От Министерството на финансите вече се ориентират към пускане на съкровищни облигации с по-кратък срок, сред като опитът да бъдат пласирани 10 годишни държавни ценни книжа (ЦЦК) за 500 млн. лв. на 4 април се провали. На проведения тогава аукцион дадените поръчки да покупка на ДЦК бяха по-малко от предложеното количество, а и поисканата от инвеститорите доходност, за да отпуснат пари на правителството, беше твърде висока. Затова нито една от дадените оферти от инвеститорите не беше одобрена и на 11 април беше проведен нов аукцион, на който бяха пласирани ДЦК за 500 млн. лв., но с по-кратък срок от три години и половина. Постигнатата тогава доходност при емитирането на книжата беше 0,88%.

В края на март съотношението на дълга на подсектор “Централно управление” към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната възлиза на 21,1,%. Вътрешните задължения са в размер на 9,878 млрд. лв., а външните са 21,163 млрд. лв.

Източник:  trud.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html