петък, 3 май 2024 г.

ООН замени войната в Украйна със „спор“

Снимки: БГНЕС
Съветът за сигурност на ООН прие първата си резолюция за Украйна, два месеца и половина след началото на военните действия. В документа  обаче не са използвани думите „война“, „конфликт“ или „инвазия“.
Това е направено, за да може да бъде приет документът, тъй като Русия се възползваше от правото си на вето в съвета и блокира всички предишни предложения за приемане на резолюция за Украйна.
Сега резолюцията е приета единодушно, като в нея се „изразява дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността на Украйна“, предава Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Документът също така изразява подкрепа за генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в опитите му да намери мирно решение на 10-седмичния „спор“.
В същото време Организацията на ООН за прехрана и земеделие обяви, че има доказателства, че руските сили крадат зърно от Украйна.
Йозеф Шмидхубер, заместник-директор на отдела за пазари и търговия на Организацията, съобщи на брифинг на ООН в Женева, че около 700 000 тона зърно са „изчезнали“ от Украйна. Той уточни, че няма „статистически данни“ за възможни кражби.
„Има доказателства, че руските войски са унищожили силозите за съхранение и че плячкосват наличното зърно. Руските сили също крадат и селскостопанската техника“, коментира Шмидхубер. Той допълни, че кадрите, на които се вижда кражбата на зърно с камиони от страна на Русия, и които се публикуват ежедневно в интернет, са „доста достоверни“.
Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html