понеделник, 29 април 2024 г.

Окончателно: Ще ремонтираме украинска военна техника

Снимки: 24 часа
България ще окаже военно-техническа помощ на Украйна, каквато поиска украинският посланик Виталий Москаленко с писмо до парламента и според нашите способности.
Това решиха днес депутатите в парламента с 200 гласа „за“, 16 „против“, а един се въздържа. Решението, с което парламентът дава мандат на Министерския съвет да окаже помощ на Украйна във войната и на бежанците от страната у нас, получи подкрепата на всички партии – ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“. А „против“ гласуваха от „Възраждане“, както и по един депутат от ПП, БСП и ИТН. От хората на Слави Трифонов бе и единственият въздържал се.
По предложение на ДПС в решението бяха подробно разписани искания на Москаленко, а именно:
1. Продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС.
2. Помощ за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане на и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.
3. Осигуряване на възможност за изнасяне на зърно във Варна.
4. Засилването на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ.
5. Ремонтна дейност на украинска военна техника в българските военни предприятия.
6. Продължаване на доставките на хуманитарна помощ – лекарства, дрехи и храни.
Те бяха приети от депутатите със 155 гласа „за“, 15 „против“, а 1 се въздържа. Единствено от ГЕРБ не гласуваха по това предложение.
Освен помощта за Украйна, Министерския съвет ще трябва да измисли и цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.
Предложенията на ГЕРБ и „Демократична България“, които предвиждаха само да се даде военно-техническа помощ, но с различни механизми за финансирането й, пък бяха отхвърлени от мнозинството.
Източник: 24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html