сряда, 1 май 2024 г.

Украинските бежанци са похарчили за 1 месец в България над 30 млн. лв.

Снимка: БГНЕС
Държавата ни е платила досега като компенсации на хотелиери близо 11 млн. лв. за настанените при тях бежанци от Украйна. В същото време обаче само през март в България са похарчени 30 млн. лева с украински дебитни и кредитни карти. Това прави по близо 1 млн. лв. на ден.
Според данните на “Борика”, в която участват около 60% от банките у нас, от банкомати са изтеглени 10 млн. лева, а още 8,9 млн. са платени в търговски обекти. Ако данните се екстрапулират през другите платежни системи, сумата набъбва до въпросните 30 млн. лв. Тя вероятно е значително по-голяма заради похарчените пари кеш, които трудно могат да бъдат изчислени, обяви депутатът от “Демократична България” Владислав Панев, цитиран от „24 часа“. В профила си във Фейсбук той написа, че е коравосърдечно да се смятат ползи от хора, които бягат от война, особено когато това са основно жени с деца. Панев давал данните като отговор на недоволни коментари, че държавата дава по 40 лева на ден. И уточнява, че тези пари отиват в хотелиери и на практика остават в икономиката.
От тези данни пък може да се изчисли, че най-малко 6,5 млн. лв. само от ДДС е данъчният принос за България за месец от бягащите от войната украинци.
Влизането на пари от Украйна обаче създава известно напрежение за българските банки. Причината е в декларирането на произхода на парите при откриване на влогове или сметки с над 30 000 лв. в тях, каквото е изискването по закона за пране на пари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html