събота, 27 април 2024 г.

След гафа в Киев, Петков ще чества Априлското въстание в Копривщица

Илияна Йотова, кадър БНТ

Премиерът Кирил Петков ще участва от 11.00 ч на 1 май в честванията в Копривщица по случай 146-годишнината от Априлското въстание, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Петков ще положи цветя на гроба на Тодор Каблешков, ще присъства на официалното откриване на честванията на Априлската епопея и ще наблюдава спектакъла „Първа пушка“, възпроизвеждащ епизоди от въстанието.

Министър-председателят беше широко критикуван, защото по-рано през седмица, при посещението си в Украйна, сравни войната там и споровете по нея с Априлското въстание на българите. „Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание, и беше казал – ами най-добре е това въстание по-бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават. Това позиция ли е? Как я приемаме, за да има по-бързо мир“, каза Петков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова от най-високо равнище се закани на Петков. „Никого не бих съветвала да търси алиби за едно или друго решение в българската история, защото ще допусне голяма грешка. Паралелът, който днес направи премиерът Кирил Петков, беше голяма грешка“, каза Йотова.

„Българската история е много дълга и имаме много примери, когато политици, не съобразявайки се с националните интереси, са взимали решения, които са довели до национални катастрофи. Така че по-внимателно с историческите паралели! Бих искала да припомня на министър-председателя, че героите на национално-освободителното движение, на Априлското въстание не са „някакви хора“, те си имат имена. За тях разказваме на децата си и се гордеем. Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание“, посочи Йотова.

Източник: standartnews.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html