събота, 27 април 2024 г.

Кирил Петков: Спирането на газа е грубо нарушение и шантаж

Снимка: AP

“Спирането на газа е грубо нарушение и шантаж. Ние няма да се поддадем на подобен рекет, защото подобно действие е недопустимо. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин“, заяви премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание. Той бе категоричен, че ще се прегледат всички договори с „Газпром“ включително тези за транзит, защото „едностранно действие на изнудване е недопустимо“.

„Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително и алтернативни източници“, каза още той. Спирането на газа е грубо нарушение на техния договор и шантаж за използването на извъндоговорен план за плащане в рубли на трети лица, което не гарантира доставките и парите на българите“, каза още премиерът.

Той обясни, че след вложени милиарди в „Турски поток“ сега се вижда „докъде ни доведе политиката на ГЕРБ“. Да, имаме джип на „Аркад“ в гаража на г-жа Арнаудова. Да, нямаме три милиарда в хазната, защото са похарчени за „Турски поток“. И, не, нямаме диверсификация на базата на всичко това“, каза още Петков. Той припомни, че през последните месеци се работи по гръцката връзка за втечнен газ. Премиерът обясни, че тази сутрин се е чул с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис, който го е уверил, че се работи по план.

По-рано сутринта енергийният министър Александър Николов каза, че е осигурен газ за страната ни за минимум месец. „Природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие в тази война. Предприети са всички мерки, за да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са гарантирани, каза още Николов. Снощи стана ясно, че доставките на природен газ от „Газпром“ за България спират от днес. Това съобщиха от „Булгаргаз“, позовавайки се на писмо, получено от руската страна. От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.Към момента всички доставки са гарантирани за минимум месец напред. Това не означава, че след това ще имаме проблеми с оглед на последната ситуация“, каза Николов и допълни: „Докато съм министър и отговарям за това, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава, България не се продава и не поддава на трета страна“, каза Николов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html