понеделник, 29 април 2024 г.

Гледаме с просто око 4 планети преди изгрев при безоблачно небе тази седмица

Снимки: интернет
4 планети ще греят на небето тази седмица и ще могат да бъдат наблюдавани с просто око, което ще хвърли в екстаз любителите на редките космически явления, пише в. „Дейли мейл“.
Венера, Марс, Сатурн и Юпитер ще се подредят в космически парад и ще застанат почти на една линия. Според британски астрономи в северното полукълбо те ще могат да се наблюдават най-добре, когато се появят ниско над хоризонта преди изгрев слънце – между 5 и 6 ч сутринта. Ако небето е напълно безоблачно, условията са идеални.
В края на април към 4-те планети ще се присъедини и Луната, която ще се вижда малко по-южно, вдясно от Сатурн. В пълно със звезди небе планетите се отличават с това, че не „премигват“, а блестят с постоянна светлина.
За последен път 4-те планети са били наблюдавани така през 2020-а, 2016-а и 2005 г. Според Джейк Фостър, астроном от Кралския музей в Гринуич, явлението ще се вижда ясно от 20 април до първите дни на май. Фостър обяснява, че Венера ще е най-ярка и ще е с бяла светлина, също в бяло и втори по яркост ще е Юпитер, най-блед ще е Сатурн заради голямата отдалеченост от Слънцето, а Марс ще се различава най-лесно като ярка оранжева точка. От НАСА допълват, че на 30 април двете най-ярки планети – Венера и Юпитер, ще са максимално близо една до друга.
Най-зрелищното космическо събитие на годината обаче ще се случи след няколко месеца. На 24 юни в редица „ще се навържат“ Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Докато първите пет ще могат да бъдат наблюдавани с просто око, за Нептун и Уран ще е необходим телескоп.
Източник: 24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html