неделя, 28 април 2024 г.

Украйна иска ЕС да изгони всички руски посланици

Снимки: БГНЕС

Украйна е благодарна на ЕС за санкциите срещу Русия, но иска Европа да въведе много повече ограничения, за да принуди Кремъл да спре войната. Това стана ясно на заседание на Комисията за външни работи на Европейския парламент в Брюксел, на която присъстваха депутати от украинския парламент – Верховната рада.

„Войната трябва да спре максимално бързо и всички възможни мерки трябва да се приложат – санкции, доставки на оръжия, всичко“, заяви кметът на Мелитопол Иван Фьодоров, който преди дни беше освободен от руски плен.

Зам.-председателят на парламентарната комисия за евроинтеграция на украинския парламент Мария Мезинцева каза, че Киев очаква европейско ембарго за вноса на руски петрол и газ, изключване от европейската банкова система на всички руски банки (сега те са само 6, без двете най-големи), отнемане на разрешителните престой на руските граждани, живеещи в Европа, и забрана за излъчване на още руски медии.

Председателят на подкомисията за чуждестранната помощ в Радата Елена Хоменко добави към списъка дипломатическа изолация и изгонване на всички руски посланици от ЕС, въвеждане на визов режим за притежателите на руски дипломатически паспорти, забрана на руските културни и научни институти и блокиране на сметките и възможностите за пътуване в Европа за всички висши руски мениджъри и чиновници и за техните семейства. Хоменко каза, че санкциите, които се прилагат към Русия, трябва да се въведат и спрямо нейния съюзник Беларус, чрез който Москва се опитва да ги заобиколи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html