неделя, 28 април 2024 г.

Министърът на туризма: 3 месеца се грижим за украинците, време е да излязат на пазара на труда

Христо Проданов, кадър Нова телевизия

Министърът на туризма Христо Проданов провокира смут с двусмислено изказване по повод бъдещето на помощите за настаняване на украински бежанци в България. Програмата, с която Министерски съвет изплаща по 40 лв. на ден на хотелиерите трябва да приключи на 31 май, а след тази дата помощите ще бъдат организирани по различни начини.

Проданов обяви, че личното му мнение е осигуряването на подслон в хотелите да спре. „По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях, след което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда. Да си намерят квартира и да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Ние проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което всички трябва да живеят и работят така, както всички останали“, каза той в интервю за БНТ.

Впоследствие социалистът призна, че все още има проблеми с осигуряването на грижа за децата на жените от Украйна, които в масовия случай ползват подкрепата от държавата за настаняване.

Проданов посочи и че самите украински бежанци са готови да започнат работа – според проучване на Министерството на труда и социалната политика 90% от 6000 интервюирани граждани са се съгласили веднага да се включат в пазара на труда.

Той твърди, че само 25 000 от над 90 000 бежанци от Украйна в България са настанени в хотелите, които имат право на помощ от държавата, като Проданов обясни, че лично е посетил някои места за настаняване и е установил, че „картината не приятна, да не кажа, че е трагична“ от гледна точка на условията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html