събота, 4 май 2024 г.

Лена Бориславова: След ареста на Борисов хората станаха по-смели

Снимки: БГНЕС; интернет

След „еуфоричната нощ“, в която беше арестуван бившия премиер Бойко Борисов се увеличил броят на сигналите в министерски съвет за злоупотреби, каза днес пред bTV началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова. Както е известно през Министерския съвет вече става подаването на сигнали до европейската прокуратура.

„Има лица които искат да свидетелстват, питат ни за статута на защитения свидетел. Обществото се обръща, хората добиват смелост и аз наистина се радвам, че сме част от тази промяна“, посочи Бориславова. Тя допълни, че е нужно време, за да се съберат доказателства по тези сигнали. Бориславова подчерта, че вече няма да има селектиране на сигналите, като такъв може да се подаде включително и срещу министри от кабинета.

„Това, което сме осигурили ние е всички сигнали да потичат. Ние няма да сложим спирачка на сигнали, да извършваме собствена преценка. Предоставяме физическата възможност човек да дойде, да попълни формуляр и да си го изпрати сам, поясни тя.

Попитана, защо се е наложило Министерския съвет да стане точка за контакт с европейската прокуратура, Бориславова обясни, че старият модел – на подаването им през офиса на Върховната касационна прокуратурата (ВКП), не е довел до резултати. „Имаме твърденията на Европейската прокуратура, че сигналите, които са постъпвали при тях са на ниска стойност, за малозначителни деяния и няма нито едно голямо разследване, подадено до тях от българската ВКП“, посочи тя.

Бориславова обясни, че МВР работи усилено, за да излязат наяве схеми, „които са се притаявали в миналото“, но ефективността на министерството се спъвала от прокуратурата. Попитана за целта на ареста на Бойко Борисов, който беше обявен за незаконен, началникът на кабинета на премиера каза, че са търсени доказателства. „В тази нощ се случи нещо много важно за българското общество. В моя съзнателен живот аз не съм виждала такава всеобща еуфория и такова празнуване. И ако дойде някакво разочарование след това е, че все още няма пълния пакет от доказателства и желание от разследващите органи, включително в лицето на прокуратурата да извърши пространно разследване. Все още няма разпит на Васил Божков, например, каза още Бориславова.

Безспорен успех на правителството са справянето с COVID кризата, приемането на плана за възстановяване и устойчивост и въвеждането на енергийните помощи, за които бяха отпуснати 4 млрд. лева, каза началникът на политическия кабинет на премиера в отговор на въпрос. Според нея едно от големите предизвикателства е комуникацията и как да се разясни на хората какви промени прави кабинетът. Типичен пример за проблем с комуникацията бил видеоклипът на министъра на културата Атанас Атанасов, предизвикал много критики и разнопосочни коментари. „По целенасочено ще работим в тази посока (подобряване на комуникацията, б.а). Важно е хората, които толкова са чакали тази промяна, да започнат да я усещат всеки един ден“, допълни Бориславова.

Коментирайки учредяването на партията „Продължаваме промяната“ тя посочи, че сред целите на формацията е да промени българската политика, която твърде дълго е работила по заучени модели. Бориславова поясни, че за партията ще е по-важно да се бориш за каузата, отколкото да се задържиш над водата на всяка цена.

В отговор на въпрос Лена Бориславова уточни, че за момента не са водени разговори дали на едни нови избори „Продължаваме промяната“ ще се яви сами или заедно с партиите мандатоносители при последния вот – „Волт“ и „Средна европейска класа“. „Трябва да станем по-разпознаваеми, да говорим повече с хората“, допълня тя.

„Няма как да си доволен, ако си минал през ситуация, в която коалиционните партньори не са могли да излъчат единна кандидатура“, каза Бориславова по повод напрежението в управляващата коалиция покрай проваления избор за нов управител на БНБ. Тя допълни, че се надява това да е урок за в бъдеще, като вече няма има заставане зад кандидатура на всяка цена.

Бориславова не приема твърдението на опозицията, че сред като Любомир Каримански не е подходящ за управител на БНБ, той трябва да бъде сменен и като председател на бюджетната комисия. „Има разлика между поста гуверньор на БНБ и председател на бюджетната комисия. Доволни сме от това как той води бюджетната комисия. Не казвам, че ако отиде в БНБ ще прави нещо на тъмно, но когато трима от четирима не подкрепят тази номинация сами разбираме, че няма как да вървим напред. Борбата за постове на всяка цена не е правилният подход, надявам се всички да извлечем поука“, обобщи началникът на кабинета на Кирил Петков. Бориславова допълни, че от „Продължаваме промяната“ няма да бъдат засегнати, ако Любомир Каримански съди за клевета министърът на финансите Асен Василев, както обяви. „Всеки, който се чувства засегнат има право да потърси правата си в съда“, каза още тя. В заключение по тази тема Бориславова изрази надежда, че в бъдеще по-голяма част от енергията на коалиционните партньори ще се използва за решаването на актуалните кризите, вместо в подобни спорове. В тази връзка тя допълни, че има различни предложения за това как да се намали ефектът от тези кризи върху хората като част от тях са намаляване на ДДС и продължаване на плащането на енергийни помощи за бизнеса.

Твърденията на министъра на външните работи Теодора Генчовска, че външнополитическият екип на премиера Кирил Петков има сериозни различия по темата Северна Македония спрямо националната позиция, Бориславова нарече временно недоразумение, като не изключи и възможността тя да е била подведена. „Щастливи сме, че министър Генчовска е с нас, защото и тя се опитва да води активен диалог и активна външна политика. Правителството ще даде зелена светлина за членството на Северна Македония в Европейския съюз тогава, когато има резултати“, поясни Лена Бориславова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html