неделя, 28 април 2024 г.

Радев: Правителството ще оцелее, ако решава проблемите на хората

Снимки: БГНЕС

Правителството ще оцелее, ако партиите в коалицията се обединят около проблемите на хората и покажат ясни резултати в решаването им. Това каза пред журналисти днес президентът Румен Радев.

На въпрос за закриването на специализираната прокуратура, което се гласува в парламента, той отговори, че няма аргументи, които да работят в нейна защита. „С дейността си спецправосъдието не дава солидни аргументи в своя защита. През годините всички ние сме свидетели на смачкани досъдебни производства, на отказ от досъдебно производство по знакови случаи, на преследване на политически и бизнес неудобни хора“, допълни Радев.

По актуалната тема за връщане на гласуването с хартиени бюлетини държавният глава подчерта, че решението трябва да е на парламента. Радев обаче припомни и защо беше въведен вотът с машини: „България беше шампион в Европа, дори в света, по процент невалидни бюлетини, по множество спекулации – и съзнателни, и несъзнателни, в протоколите на СИК. Знаете какви опашки бяха и колко се чакаше. Машинното гласуване сложи край именно на това“.

В отговор на въпрос президента обяви, че има своя кандидатура за нов член на Съвета за електронни медии, като името му щяло да стане известно в законовия срок. Както е известно срокът за номиниране на членове на СЕМ изтича в 18 ч. днес.

Петимата членове на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок от шест години – трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента.

На 27 април изтичат мандатите на двама от петимата членове на СЕМ – Розита Еленова и София Владимирова, избрани от парламента. Мандатът на председателя на регулатора – Бетина Жотева, която беше назначена през 2016 г. от президента Росен Плевнелиев, също е изтекъл. Изслушването на кандидатите ще бъде на 21 април, а изборът – в началото на май.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html